Bułgaria,  Kuchnia

Bułgaria – co warto zjeść, lokalna kuchnia bułgarska

Jedzenie w hotelach w Bułgarii to temat często poruszany na Polskich forach. Rodacy wymieniają się tam uwagami, głównie mało pochlebnymi. Posiłki w hotelach bywają różne, jak i standardy hotelowe. Istnieją hotele które starają się serwować regionalne posiłki, niektóre zaś serwują dania kuchni europejskiej. Bułgaria żyje z turystyki, dochody z niej są bardzo ważne dla budżetu Państwa i Bułgarzy w szybkim czasie nadrabiają zaległości i często stracone gwiazdki wśród opinii. Opcja all inclusive posiada tyle samo zwolenników co przeciwników i nie zamierzamy zajmować tutaj stanowiska. Lecz zachęcamy, przynajmniej raz do wyjścia z hotelu i skorzystania z oferty pobliskiej restauracji. Ceny posiłków w Bułgarii są stosunkowo niskie i nawet rodzinne wyjście, z dziećmi nie obciąży znacząco naszego portfela.

W tym artykule znajdziecie informacje dot.:

bułgaria jedzenie w hotelach

bułgaria produkty regionalne

co się pije w bułgarii

jakie ryby jeść w bułgarii

przysmaki bułgarskie

bułgaria co warto zjeść

kuchnia bułgarska ciekawostki

bułgaria co przywieźć

O uznanie produktów regionalnych Bułgaria musiała zabiegać z innymi krajami, z którymi dzieli podobną kuchnię tj. Macedonią, Grecją, Turcją. Najbardziej znaną Bułgarską potrawą jest sałatka szopska z serem sirene, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Jest to biały ser wytwarzany ze skisłego mleka owczego, bawolego bądź krowiego. Kolejnym przysmakiem to chłodnik tarator, podawany często jako przystawka. Przygotowuje się go z jogurtu, wody, zsiadłego mleka, posiekanego ogórka, oliwy i czosnku. Oczywiście każdy szef kuchni ma swoją tajemną recepturę, co powoduje, że chłodnik różni się smakiem w restauracjach. Bułgaria ma też swoją przyprawę, mianowicie czubrycę. Jest to ususzony mieszkanka przypraw z dominującym ususzonym cząbrem górskim, o bardzo intensywnym aromacie.

 

Napoje w Bułgarii to również mieszanka kultur, czego wynikiem jest Boza – tradycyjny, lekko sfermetowany napój, który w Bułgarii produkowany jest z pszenicy. Jest on gęsty i ma lekko kwaśno-słodkawy smak. Poza tym, często spotykany jest Turecki napój Ajran wytwarzany z jogurtu i wody. Uznanie zyskały też Bułgarskie czerwone wina. Ciekawostką jest, że szczególnie cenione są wina uprawiane na pasie niczyjej ziemi, tj. w 10-kilometrowym pasie nadgranicznym trzech państw: Bułgarii, Grecji i Turcji. Nazwa tego wina to No Man’s Land a producentem jest Bułgarska firma Damianitza. Mocniejszym alkoholem jest Rakija, produkowana z winogron i innych owoców (śliwek, brzoskwiń). Produkuje się ją zarówno w winiarniach jak i na użytek własny a podawana jest jako aperitif, podobnie jak mastikę czyli anyżówkę.

 

Ryby w Bułgarii jadane są na okrągło, cały rok. Dlatego nietrudno o smacznie przygotowaną rybę. Polecamy ryby i owoce morza, które pochodzą z Morza czarnego i Bułgarskich rzek, a to między innymi pstrąg, dorada, okoń morski, barwena, markela czarnomorska czy turbot. Poza tym słynna już zaczyna być zupa Rybna z okolic Sewatopolu. Najczęściej spotykanymi będą grillowane ryby trochę mniej smażone. Te drugie mogą być podawane jako przekąska do piwa, nazywane są caca, a to po prostu małe szprotki. Do ryb jak i do wielu posiłków podawany jest biały chleb. Dodatki w postaci warzyw czy ziemniaków należy zamówić osobno.

 

Przysmaki bułgarskie, to już wcześniej wspomniana sałatka szopska, czy tarator ale takim faktycznie przysmakiem, deserem to Banica. To rodzaj placka, krokiecika nadziewanego owczym serem. Banicę spotyka się również przełożoną szpinakiem, porami lub dynią. Placek spożywany na gorąco stanowić będzie smaczne śniadanie. Inne przysmaki to np.:

 

Bakława – deser z listkowego ciasta (zwanego filo lub korą) przekładanego orzechami z miodem bądź cukrem, polany słodkim syropem cytrynowo-miodowym. Gotowe, upieczone ciasto serwuje się w postaci niewielkich kwadracików lub trójkątów.

 

Tikwenik – cieniutkie płaty ciasta francuskiego z dyniową masą, orzechami, miodem i cynamonem.

 

Palacinka – naleśniki ze słodkim nadzieniem.

 

Co warto zjeść i czego warto spróbować to najczęściej wyszukiwana fraza w google. Nas, Polaków interesuje kuchnia Bułgarii i coraz częściej przed wyjazdem solidnie się przygotowujemy do danego kraju. Przedstawiamy listę Bułgarskich potraw, które bez problemu znajdziecie w restauracjach i mniejszych rodzinnych lokalach.

 

Sneżanka – kolejna sałatka, po najpopularniejszej sałatce szopskiej, przygotowywana z jogurtu, ogórków, oleju, czosnku, koperku oraz orzechów włoskich.

 

Kiopulu – pasta z bakłażanów i papryki, co potwierdza tylko pochodzenie kuchni Bułgarskiej. Pasta doprawiana jest czosnkiem,i sosem vinegret.

 

Bob czorba – tradycyjna bułgarska zupa przygotowywana z białej fasoli, marchewki, selera, cebuli, pomidorów z dodatkiem mielonej papryki oraz liściem mięty.

 

Zupa z soczewicy – jedna z popularniejszych zup w Bułgarii, niedroga i łatwa w przygotowaniu, Składnikami są soczewica, por, cebula, pomidory seler. Zupę doprawia się octem winnym.

 

Szkembe czorba – bułgarskie flaczki, podawane w formie zupy, mocno przyprawiane mieloną papryką, czoskiem i octem winnym

 

Kawarma, Giuwecz – to gulasz z wołowego bądź wieprzowego mięsa, doprawiony cebulą, porem i papryką. Podawany z białym pieczywem.

 

Misz-masz – nazwa mówiąca wszystko i nic, lecz to bułgarska jajecznica. Przygotowywana z warzywami (pomidory, papryka) oraz z owczym serem.

 

Sirene po szopski – ser zapiekany w glinianym naczyniu. Bazą jest ser sirene, lecz zapiekane są również pomidory i jajka.

 

Czuszki biurek – to panierowana i smażona papryka, faszerowana serem. Świetna przystawka

 

Kebabcze, Kiufte – mięsne klopsiki z grilla. Najczęściej o podłużnym kształcie, rzadziej okrągłym. Przygotowywane na grillu z mięsa drobiowego bądź wieprzowego.

 

Musaka – w wydaniu Bułgarskim, to zastąpienie bakłażanów ziemniakami i zamiast sosu beszamelowego, mieszankę jogurtu i jajek. Poza tym bez różnic z wersją Grecką.

 

Ciekawostką w kuchni bułgarskiej będzie rozmiar posiłków. Bułgarzy celebrują kolację i wybierając się do restauracji zamawiają kilka potraw, wspólnie, na kilka osób. Stąd jeśli trafimy do restauracji lokalnej, gdzie stołują się Bułgarzy, pamiętajmy aby zamawiać posiłek na co najmniej dwie osoby.

 

Kolejną ciekawostką będzie to, że chleb podaje się do każdego dania. Bułgarzy chleb jadają z każdym posiłkiem, dlaczego czasem ziemniaki zagryzają chlebem. Dla nas to połączenie nie do pomyślenia, zaś dla nich to po prostu element kultury.

 

Co przywieźć z Bułgarii?

 

Często wracając z wakacji, chcemy przedłużyć sobie ich smak, dlatego zastanawiamy się co możemy zabrać ze sobą. Z produktów które możemy polecić i bezpiecznie przywieźć do domu to słodkie lokumi – galaretki z orzechami, migdałami i kokosem; ser żółty – kaszkawał czy domowe dżemy lub przetwory – konfitura różana czy figi w syropie.

 

Nie należy zapominać o przywiezieniu przypraw w tym najsłynniejszej czubricy. Poza tym wartym kupienia są mieszkanki papryki czy kolorowej soli (szarena soł). Przywiezienie dobrej butelki wina czy rakiji czy anyżówki będzie równie dobrym pomysłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *