Chorwacja,  Kuchnia

Chorwacja – kuchnia, co warto zjeść

Będąc w Chorwacji warto spróbować chorwackiej kuchni, nie tylko znanych nam fast foodów lecz smaków tego regionu. Poniżej przedstawimy Wam potrawy, z których słynie Chorwacja i których według nas nie można przegapić.

 

Ćevapčići – mięsne paluszki grillowane bądź smażone. Zdecydowany przysmak Chorwatów, występujący również w Albanii pod inną nazwą. Mielone mięso, z którego formowane są paluszki, to wieprzowe, jagnięce, baranie bądź mieszanki. Potrawa podawana jako fast food i jako danie obiadowe. Najczęściej w bułce, z frytkami bądź ryżem.

 

Crni rizot

Widowiskowe danie, gdyż jest to czarne risotto z kałamarnicy. Atrament z kałamarnicy farbuje ryż na kolor czarny co nadaje niecodziennego wyglądu. Wygląda oryginalnie, pachnie bardzo mocno rybnym zapachem, lecz smakuje bardzo delikatnie. Jest oferowany w wielu restauracjach i będąc w Chorwacji musicie spróbować.

 

Pršut (suszona szynka)

Jest to suszona szynka wieprzowa, w Polsce najczęściej znamy jej włoską wersję prosciutto, szynkę parmeńską. Pršut jest do dostania w większości sklepów mięsnych, a jej smak różni się od jej włoskiej odpowiedniczki.

 

Burek

Jest to rodzaj placka z ciasta filo, często mylonym z ciastem francuskim. Burek to tradycyjna przekąska w Chorwacji. Najczęstszym farszem jest mięso, szpinak lub biały ser. Sprzedawany jest jak pizza, w trójkątach, bądź w formach podłużnych i okrągłych. Spróbujcie z różnym nadzieniem, wytrawnym bądź słodkim.

 

Zagorski štrukli lub štruklji

Kolejne ciasto, tym razem zawijane z twarogiem gotowane bądź pieczone. Serowa masa może być słona bądź słodka a nawet pikantna. Štruklji bez problemu spróbujecie niemal w każdej chorwackiej restauracji.

 

Kotlovina

To mięsny specjał, przeciwieństwo szybkiej potrawy z grilla. Przygotowanie jest długie, ale stąd wynika jego pyszny smak. Kotlovina jest przygotowywana zazwyczaj na zewnątrz, w specjalnym kociołku. Podstawowy przepis jest bardzo łatwy, nóżki wieprzowe gotuje się albo smaży w kotle razem z posiekaną cebulą, papryką, ziemniakami. Do takiego wywaru dodaje się kawałki mięsa, głównie ze schabu wieprzowego. Każdy kucharz ma swoje dodatki, zarówno mięsne jak i warzywne, na tym polega magia tej potrawy.

 

Dorada z grilla (Orada sa žara)

Dorada to bardzo popularna ryba w Chorwacji, Jej oficjalna nazwa to komarča, lecz w obiegu funkcjonuje wiele nazw Dorady. Dla wielu jest to najsmaczniejsza ryba jaką jedli w Chorwacji.

 

Owoce morza

Langusta, Homar, Kalmary, Krewetki, Małże, to tylko niektóre z owoców morza jakich należy spróbować będąc w Chorwacji. Chorwaci kochają owoce morza i potrafią je znakomicie przyrządzać. Prawdziwa uczta dla smakoszy.

 

Pasticada s njokima

Czyli filet z cielęciny. Każda rodzina ma swój własny przepis na pasticadę, przekazywany od pokoleń. Jest to bardzo popularne jedzenie w Chorwacji a przygotowanie zajmuje sporo czasu. Filet jest marynowany, smażony, duszony a po wszystkim i tak musi „odstać swoje.” Podawany jest z kluseczkami, przypominającymi włoskie gnocchi.

 

Fritule (pączki)

Przygotowywane na święta i większe okazje. To kuzyni naszych pączków, lecz przygotowuje się je na serku homogenizowanym i nie wymagają drożdży. Do ciasta w zależności od regionu dodaje się jabłko, skórki pomarańczy, jogurt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *