Czarnogóra,  Kuchnia

Czarnogóra 2019 – kuchnia, co warto zjeść

Kuchnia Czarnogóry to w większości mieszanka kuchni innych krajów, posiłki które zjesz w Czarnogórze, zjesz również na całych Bałkanach.

 

Ćevapčići      

To danie znane polakom głównie za sprawą jej popularności w Chorwacji. Z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, formuje się ruloniki i przyrządza je na grillu albo na patelni. Jest podawane jako fast food z plackami pita ale również restauracje serwują Ćevapčići jako danie obiadowe, w bardziej wykwitnej wersji

 

Pljeskavica

To danie podobne do Ćevapčići, również z mieszanego mięsa, lecz formowane jest na kształt hamburgera. Przyprawiane najczęściej pikantnie, podawane z frytkami bądź chlebkiem pita.

 

Pršut

To danie również znane na Chorwacji, jest to wieprzowa szynka, suszona i wędzona. W smaku jest mocno słona, gdyż na początku trzyma się ją w solnym roztworze.

 

Popeci na podgorički način – rolada mięsna, wypełniona szynką i serem,

Ražnjići – szaszłyki z grilla. Zwykle robione z wieprzowiny rzadziej z cielęciny czy jagnięciny. Podawane z ziemniakami czy frytkami.

Džigerica – wątróbka i jagnięcina z grilla, zawijana w boczek i ser bałkański. Często podawana jako pieczona w popiele.

Musaka – grecka zapiekanka, jednak w czarnogórze jest bardzo popularna.

 

Bakalar – dorsz w pomidorach z aromatycznymi ziołami

Hobotnica – ośmiornica duszona w jarzynach z limonką.

Prebranac –  zapiekana fasola z cebulą i papryką

Sałatka szopska – tradycyjne danie Bułgarii, serwowane również w Czarnogórze. Sałatka jest przyrządzana z ogórków, pomidorów, papryki, cebul, oliwy a najważniejszym dodatkiem jest słony sera owczy.

Kačamak – danie z mąki kukurydzianej, konsystencją przypomina owsiankę. Dodatkami mogą być ziemniaki, biały ser lub kajmak.

Krempita – ciasto kremowe o smaku waniliowym

Kolac od sira – sernik z delikatnym nadzieniem i czekoladą

Baklava – przysmak znany w Grecji, Turcji i innych krajach bałkańskich. Przyrządzana z ciasta francuskiego, którego warstwy są przekładane posiekanymi orzechami włoskimi, z dodatkiem miodu lub cukru.

kesten torta – ciasto z jadalnych kasztanów,

krempita – kremowe ciasto o smaku waniliowym, na cienkim cieście

tulumba – smażone, małe kawałki ciasta, marynowane w syropie słodowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *