Grecja,  Kuchnia

Grecja 2019 – kuchnia, co warto zjeść

Półwysep Bałkański, a zwłaszcza jego południowa część to miejsce, którego atrakcyjność turystyczna nie maleje od bardzo dawna.  Greckie wakacje biją rekordy pod względem popularności na całym świecie, ale także i w Polsce. W 2018 roku, na miejsce wakacyjnego relaksu, wybrało ją ponad 30% Polaków. Nic w tym dziwnego; Grecja przyciąga pięknym krajobrazem, cudownymi plażami z błękitną wodą, ciepłym klimatem, a co najważniejsze wyśmienitą kuchnią.

Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Greckie jedzenie uderza podróżujących bogactwem smaków, intensywnością zapachów i różnorodnością składników. Bazuje na świeżych warzywach, rybach, owocach morza, jagnięcinie i baraninie, wyśmienitych serach, oliwie oraz winie. W Grecji skosztujemy oryginalnej fety, a jej niepowtarzalny smak docenimy łącząc ją z oliwkami, w których nadal tkwią pestki. Popijemy to regionalnym winem Retsina, a wieczorem spróbujemy wysokoprocentowych trunków takich jak anyżkowa wódka ouzo, raki lub metaxa, czyli grecka brandy z dodatkiem wina.

Większość hoteli w Grecji posiada w swojej ofercie opcję wyżywienia all inclusive, co niewątpliwie jest najlepszą okazją żeby zapoznać się z tradycyjną kuchnią grecką oraz skosztować większości greckich specjałów. Dla bywalców innych europejskich krajów może ona wydawać się znajoma, co wynika z wpływów Włoch, Turcji i krajów bałkańskich na kształtowanie się greckiego stylu gotowania. Nadmorskie kurorty, niektóre niestety bardziej niż byśmy sobie tego życzyli, w swoim menu umieszczają potrawy kuchni europejskiej, dlatego podczas pobytu warto udać się do prawdziwej greckiej tawerny i spróbować tradycyjnych dań oraz przy okazji porównać je z tymi serwowanymi w hotelu.

Każdy wybierający się na wyspy może zastanawiać się, które z tradycyjnych potraw powinien zjeść podczas wypoczynku. Mamy zatem kilka sugestii.
Mezedes, czyli przekąski w postaci wypiekanych chlebków, past, kawałków sera i oliwek.  Obowiązkową pozycją jest pasta tzatziki – z czosnku, ogórków i mięty oblanych gęstym jogurtem.
Daniem, które musi znaleźć się na naszej liście jest zdecydowanie mussaka. Jej bazą są bakłażany z dodatkiem pomidorów oraz mięsa mielonego, zwieńczone sosem beszamelowym, posypane tartym serem i zapieczone w piecu.
Dla entuzjastów makaronu polecamy pasticcio, potrawa stworzona z penne, mięsa mielonego oraz sera zapieczonego pod beszamelem. Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że jest to po prostu greckie lasagne, jednak użycie cynamonu nadało jej przepysznej wyjątkowości, nadając smak, którego nie można z niczym pomylić.
Gemista to nic prostszego i jednocześnie bardziej smakowitego jak pomidory i papryki nadziewane farszem z ryżu.  Jest to danie zwykle wegetariańskie, ale popularne są też wersje z mięsem mielonym, boczkiem, a także na słodko z rodzynkami i orzechami.
Posiłek, który szczególnie zaciekawi Polaków to greckie gołąbki, czyli Dolmades. Mięsem używanym do ich przygotowania jest jagnięcina, farsz nie zawija w liście kapusty, a winogron.
Fani lekkiej diety oraz wegetarianie również będą zadowoleni, ponieważ kuchnia grecka obfituje w różnego rodzaju sałatki i surówki, a najpopularniejszą z nich jest znana na całym świecie sałatka grecka – Choriatiki czyli grubo pokrojone pomidory, ogórki, czerwona cebula oraz feta, a wszystko to z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.
Wielbiciele mięsa natomiast mogą skosztować Souvlaki. Są to kawałki mięsa wieprzowego pieczonego na ruszcie, podawane jako szaszłyki lub w placku pita razem z warzywami i sosem.

Grecy tak jak i Polacy bardzo lubią zupy. Grecka sopa jest pożywną i sycącą potrawą bazującą na grochu, fasoli i soczewicy, często z dodatkiem mięsa. Najpopularniejsze to: fasolada i rewithia supa. Krestosupa to zupa mięsna, przygotowana z wołowiny i ryżu.

Po obiedzie czas, aby osłodzić sobie popołudnie tradycyjnymi deserami.
I w tym aspekcie grecka kuchnia nas nie zawiedzie, według Greków słodycze przynoszą szczęście, zatem jest w nich cukru pod dostatkiem.
Dużo greckich deserów wykorzystuje ciasto filo, najpopularniejszym z nich jest baklava. Prawo do tytułowania się jej wynalazcą rości sobie Turcja, Bułgaria i kilka innych krajów bałkańskich; niemniej jednak jest to przepyszna przekąska przygotowana z orzechów włoskich, migdałów lub pistacji w cieście filo oblanym syropem miodowym.
Galaktoboureko to jeden z najsłodszych smakołyków. Ciasto filo wypełnione kremem na bazie semoliny i słodkiego cytrusowego syropu z dodatkiem cynamonu daje wyśmienite połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
Tak uwielbiane przez Greków ciasto filo znajdziemy też w Bougatsie. W połączeniu z kremowym serkiem o smaku wanilii oraz cukrem pudrem daje przekąskę, którą można jeść przez cały dzień.
Kiedy ciasto filo już nam się znudzi warto spróbować innych greckich wypieków. Wielbiciele orzechów ucieszą się na widok deseru Karydopita. Jest to ciasto z orzechami włoskimi doprawione przyprawami korzennymi i nasączone syropem pomarańczowym.
Jeżeli szukamy czegoś lżejszego idealny będzie Rizogalo, czyli kremowy pudding na bazie mleka i ryżu z cynamonem.


Ciekawostką dla każdego urlopowicza może być tradycyjny sposób, w jaki spożywa się jedzenie na wyspach. Grecy bardzo celebrują spożywanie posiłków, traktują to nie tylko jako czas zaspakajania głodu, ale jako okazję do spędzania czasu z bliskimi. Najważniejszą porą dnia jest wieczór, kiedy cała rodzina i bliscy gromadzą się na ucztę. Grecy podają na stół wszystkie dania, które będą wchodzić w skład kolacji, mają one zachwycać swoją różnorodnością przede wszystkim nasze zmysły, a nie tylko podniebienia. Zgodnie z tradycją podczas wspólnych posiłków wszyscy przy stole jedzą z jednego talerza lub półmiska, za gafę uważa się nakładanie sobie osobnych porcji.

Grecja znana jest z produkcji pysznych serów szczególnie fety, jednak nie każdy wie, że produkowany jest tam półtwardy ser solankowy halloumi, znajdziemy go także na Cyprze. Od 14 października 2002 roku nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.  Rocznie produkuje się tam aż 135 tysięcy ton fety.

Oliwa i oliwki to kolejne produkty na myśl, o których wyobrażamy sobie piękne gaje oliwne w Grecji. Co ciekawe, nie jest ona głównym producentem oliwy, z Grecją wygrywa Hiszpania i Włochy. Tylko 10% zebranych oliwek przeznacza się do jedzenia, z reszty zostanie stworzona najlepszej jakości grecka oliwa z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *