Kuchnia,  Węgry

Węgry – kuchnia, co warto zjeść

Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Najczęściej używaną przyprawą i słynącą z kuchni węgierskiej jest
papryka w proszku jak i ta świeża. Jest dodawana praktycznie wszędzie. Kuchnia charakteryzuje się tym, że jest zazwyczaj
ostra, tłusta i sycąca. Królują w niej zazwyczaj warzywa sezonowe, mięso, owoce i świeży chleb. Bardzo często w
restauracjach, jak i knajpkach możemy napotkać się z przygotowaniem dań w kociołkach. Jest to badzo popularny i tradycyjny
sposób przygotowania dań węgierskich. A więc co spróbować będąc na Węgrach?

TOPORTYU– są to chrupiące kawałki skwarków, podawane z chlebem i czerwoną cebulą. Idealna przekąska do piwa lub na początek
jako przystawka.

HORTOBAGY– naleśniki z mięsnym farszem. Wolowym lub gulaszem. Podawane z kwaśną śmietaną.

GULYASLEVES– czyli odpowiednik naszej polskiej zupy gulaszowej. Mimo iż nazywają się tak samo,i wizualnie są podobne różnią się
nieco od siebie. Węgierska gulaszowa składa się z kawalków mięsa wolowego, wieprzowego, jagnięcego. Są duszone w bardzo
zawiesistym i gęstym sosie lub w węgierskim winie z dodatkiem przecieru pomidorowego.

HALASZE– a po polsku zupa rybna! Najczęściej występuje w wersji z karpiem z dodtakiem papryki.

LANGOS– węgierski placek.Lokalny fast food. Ziemniaczany placek na drożdżach. Smażony na głębokim oleju, podawany z
sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną i posypany startym serem. Uwaga bo jest bardzo tlusty i sycący.

LECSO– węgierskie leczo. Różni się od naszego polskiego tym, że jest bezmięsne. Przyrządzane jest z samych warzyw.
Głównie z cebuli, papryki i pomidorów.

PUREE Z KASZTANÓW– jest to masa kasztanowa z dodatkiem bitej śmietany.

KURTOSKALACS– popularne ciasto na Węgrach. A w Polsce często spotykany pod nazwą kołacz czy sękacz. Ciasto jest owinięte
wokół drewnianego wałka i pieczone. Następnie jest otaczane najczęściej w orzechach, cukrze, cynamonie lub kakao.

BEIGLI– ciasto z makiem i orzechami z dodatkiem bakalii, suszonych owoców i kasztanów

SOMLO– jeden z popularnych węgierskich deserów. Jest to ciasto biszkoptowe polane sosem czekoladowym z dodatkiem bitej
śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *